CHP’li Arslan, Kaymaz’ı Bakan Kurum’a sordu: Altının siyanürle ayrıştırılacak olmasından hiç rahatsız olmuyor musunuz?
“`html
T24 Haber Merkezi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen Koza Altın İşletmeleri’nin gerçekleştirdiği Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni Üçüncü Kapasite Artışı ile İlave Maden Atık Depolama Tesisi Projesi hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sorular yöneltti.
Arslan, Bakan Murat Kurum’a yazılı bir soru önergesi sunarak, mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda Koza Altın İşletmeleri’nin Kaymaz’da yaptığı üçüncü atık barajının inşaat süreci ile ilgili sorularını iletti.
“Gerçekten denetimler yapılmış mıdır?”
Uydu görüntülerinden inşaat faaliyetlerinin hâlâ devam ettiğini belirten Arslan, “Bu durumda, sekiz kez yapıldığı bildirilmesine rağmen denetimlerin gerçekte yapılıp yapılmadığını sorgulamak istiyorum. Eğer yapıldıysa, bu denetimler sırasında herhangi bir olumsuzluk tespit edilmiş midir?” dedi.
“Eskişehir’in doğasına zarar veriyorlar”
Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu ile Kaymaz ve Sarıcakaya’daki çevre sorunlarına karşı mücadele verdiklerini hatırlatan Arslan, “Yasalara uy diyor, Eskişehirliler dur demek istiyor, çevreciler ve bilim insanları itiraz ediyor. Ancak Koza Altın, mahkeme kararına rağmen Kaymaz’a zehirli siyanür barajını inşa etmeye devam ediyor. Uydu görüntüleri, gizlenmeye çalışılan inşaat faaliyetlerini gösteriyor. Doğayı korumakla yükümlü olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü neden sessiz kalıyor? Türkiye’nin dört bir yanından getirilecek altının Kaymaz’da siyanürle işlenecek olmasından hiç rahatsız olmuyor musunuz? Rant uğruna halkımızın sağlığını tehdit etmekten utanmıyor musunuz? Eskişehir halkının sağlığını hiçe sayarak doğa katliamına devam edenler ile hukuk çerçevesinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Hesap sorulması gereken herkesle adalet önünde buluşacağız” şeklinde konuştu.
Bakan Kurum’a iletilen 8 önemli soru
CHP’li vekil Arslan, Bakan Kurum’a yönelttiği soruları şöyle sıraladı:
- – ÇED Raporu ile ilgili yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına rağmen, uydu görüntülerinde Maden Atık Depolama Tesisi’nin inşaat faaliyetleri açıkça görülmektedir. Bu konuda bir açıklamanız var mı? Mahkeme kararlarına rağmen hangi izinlerle inşaata devam ediliyor?
- – Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma ve iptal kararları sonrasında Bakanlığınızca ne tür adımlar atılmıştır? İlgili atık tesisi mahkeme kararı doğrultusunda mühürlenmiş midir? Eğer mühürlenmediyse neden mühürlenmemiştir?
- – Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından 26/12/2024 tarihinde yapılan basın açıklamasında, atık depolama tesisinin sekiz kez denetlendiği belirtilmiş; ancak uydu görüntüleri bu denetimlerin gerçekte yapılmadığını gösteriyor. Bu durumda, gerçek denetimler yapılmış mıdır? Herhangi bir olumsuzluk tespit edilmiş midir?
- – Müdürlük tarafından resmi internet sitesinde, Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu’nun iddialarının “toplum manipulasyonu” ifadesiyle yalanlandığı belirtiliyor. Eğer denetimlerin yapılmadığı tespit edilirse, Müdürlüğün bu yanıltıcı beyanı hakkında bir işlem süreci olacak mı?
- – İnşası devam eden üçüncü atık depo tesisine ilişkin denetim tutanakları kimler tarafından imzalanmıştır? Eğer denetim yapılmadığına dair bir görüş ve tespit oluşursa, denetim yapılmadığı halde tutanak tutan kamu görevlileri hakkında herhangi bir yaptırım düşünülmekte midir?
- – Yürütmeyi durdurma kararı ile devam eden inşaat faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın tespit edilmesi amacıyla bir inceleme başlatılacak mıdır? Bunun sonucunda elde edilen veriler kamuoyuyla paylaşılacak mı?
- – Kaymaz Bölgesi’nin deprem riski taşıdığı ve burada meydana gelebilecek bir depremin yeraltı su kaynakları ve bölgedeki içme suylarını risk altına koyabileceği göz önüne alındığında, üçüncü atık depolama tesisinin inşası durumunda Eskişehir halkının can ve mal güvenliği için hangi önlemler alınmıştır?
- – Koza Altın İşletmeleri’ne ait sekiz maden projesi bulunmaktadır. Bu projelerin tamamında zenginleştirme işleminin Kaymaz Altın Madeni’nde yapılmasının planlandığı, fakat ÇED raporunda bu konuda herhangi bir bilgi verilmediği belirtilmektedir. Hangi atık barajına taşınacak bu cevherler? Mahkeme kararı ile durdurulması gereken üçüncü Maden Atık Barajı’nda herhangi bir doldurma işlemi yapılmış mıdır?
Ayşe Kulin: Güzellik başarıyla eş değer olsaydı, en iyi romanları Ajda Pekkan yazardı |
Günün öne çıkan haberleri TIKLAYIN | Uzmanlar İstanbul karı için tarih verdi! TIKLAYIN | Türkiye’de 2024’te en çok satılan otomobil markaları belli oldu TIKLAYIN | Wanda Nara barışmak istedi, Icardi reddetti TIKLAYIN | Tarım Kredi’de 5,5 milyonluk vurgun! TIKLAYIN | 10 soruda özel okul fiyatları: Ne kadar zam gelecek, yemek ve servis ücretleri ne olacak? TIKLAYIN | Ertuğrul Özkök: Orta Doğu’da dengeleri sarsacak bir fotoğraf |
“`